Food & Drink Reviews

Food & Drink Reviews

Wat is Teppanyaki?

Wat is Teppanyaki?

Teppanyaki gedefinieerd.

Teppanyaki refereert naar een gerecht bestaande uit groeten, vis en vlees dat bereid word door het gebruik van een groot rooster dat normaal gesproken gebouwd is in de tafel zelf.  De term Teppanyaki komt van Teppan, dit betekend stalen plaat, en Yaki, dit betekend gegrild, gefrituurd in de pan of geroosterd. Teppanyaki word beschouwd als een kookmethode waarbij de chef het gerecht bereid voor de ogen van de klanten. De gasten kiezen zelf de kook methode die ze graag willen en selecteren ook de kruiden en specerijen.

Met de juiste methodieken en kook accessoires, kan de chef het gerecht dan meteen opdienen. Normaal gesproken word elk gerecht apart bereid zodat de klant écht de smaken en gevoelens van het gerecht kunnen innemen.  Teppanyaki moet niet beschouwd worden als iets vergelijkbaars als de barbecue grill. Deze laatste gebruikt een gas vlam of kolen en heeft een rooster structuur die meer open is, terwijl de Teppanyaki plaat een plat design heeft, dat perfect is voor het koken van kleinere ingrediënten zoals klein gesneden vlees, gesneden groenten, ei en rijst. Als je er nog niet zeker van bent welke type grill je wilt gebruiken, kun je het beste ook een Teppanyaki op je lijst zetten. De voordelen van het gebruiken van een teppanyaki grill gaan we je nu uitleggen.

Een stukje uit de geschiedenis van Teppanyaki

Als ik geschiedenis zeg in een artikel waar Japanse dingen in voorkomen, denken de meeste mensen meteen aan de oude tijden waar de ninja’s en samuais domineerden. Maar dit is een veel gemaakte fout; Teppanyaki is namelijk relatief nieuw!

Het begon allemaal in 1945 toen een restaurant keten genaamd Misono het concept introduceerde van het westerse koken in een “Teppan”. Dit idee was niet erg populair onder de lokale bevolking omdat zij het erg “gewoontjes” vonden. Echter observeerde dit restaurant dat de toeristen erg gefascineerd waren door deze stijl van koken – vooral omdat ze konden zien hoe effectief de chefs zijn met hun messen recht voor hun neus. Dit was heel iets nieuws in de culinaire wereld in die tijds periode. Teppanyaki heeft een hele interessant geschiedenis, daar twijfelen we niet over, alleen moet er wel gezegd worden dat deze vorm van koken erg in opkomst is geraakt en dat het een belangrijk element is in het verspreiden van de Japanse cultuur over de hele wereld. De volgende keer dat je een traditioneel geklede Japanse man ziet die zijn mes vaardigheden laat zien, weet je zeker dat hij geen ninja is, maar een geweldige Teppanyaki chef!

Voordelen van het gebruik van een Teppanyaki grill

Een hele boel traditionele barbecue grills bevatten grote openingen in de grills, dit maakt dat het niet mogelijk is om kleinere ingrediënten zoals ei, vis en gesneden groeten hier op te koken. Natuurlijk zullen deze ingrediënten tussen de rasters vallen. Zo is de kans dat je eten verbrand dus heel groot.  Dit is zeker anders dan de traditionele grillen, deze waren namelijk ontworpen met een dichte platte ondergrond, zodat de gebruiker het eten kan koken zonder sommige porties weg te moeten gooien.

De ingrediënten staan in direct contact met de plaat, dit maakt dat de voedsel sappen ook verhit en goed gekookt worden. Hierdoor hebben gerechten die bereid worden met een teppanyaki grill meer smaak, vooral als dit gecombineerd word met verschillende sauzen.

Thuis Teppanyaki maken

Als je de eerste stukjes van dit artikel hebt gelezen en denkt, je kunt Teppanyaki dus niet thuis maken.. heb je het fout! In de moderne wereld waarin we leven, is het wel deglijk mogelijk om zelf Teppanyaki te maken. Ja, zelfs thuis.

De Evolutie die in de keuken plaats heeft gevonden heeft hier natuurlijk ook aan meegedragen. Je vraagt je natuurlijk wel af hoe je dan je messen rond mag gaan gooien en al die coole technieken onder de duim gaat krijgen. Hier zou ik van zeggen dat, als je geen expert bent, je dit doel misschien even aan de kant moet leggen zodat niemand gewond raakt!  Als je hier toch toe geneigd bent (omdat je misschien indruk wilt maken op vrienden) dan zou ik toch adviseren om eerst wat lessen te nemen.

Recepten

Zoals we eerder benoemd hebben, word Teppanyaki erg beïnvloed door de westerse manier van koken; daarom zijn de ingrediënten die ze gebruiken ook westers. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld: Krab, garnalen, kip, bief, verschillende soorten vis en natuurlijk groenten. De meest gebruikte olie die gebruikt word bij het koken is sojaboon olie. Teppanyaki word ook geserveerd met bijgerechten zoals courgette (hoewel dit niet vaak voor komt in Japan), bonen, gefrituurde rijst en knoflook chips. Internationale restaurants gebruiken ook vaak speciale sauzen, maar ze gebruiken in Japanse restaurants alleen soja saus. Al is het maken van Teppanyaki zelf best makkelijk, het koken op restaurant level vergt natuurlijk enige oefening.

Teppanyaki is een culinaire vorm van koken dat zeker een grotere portie oefening vergt.

Vele Japanse restaurants bieden vele andere vormen van Teppanyaki gerechten zoals Kobe biefstuk, Japanse noodles met gesneden kool etc maar deze zijn moeilijker te bereiden dan de meeste Teppanyaki gerechten. Als je dus een beginner bent raden wij je aan om te beginnen met bijvoorbeeld biefstuk of kip.  Voor de bijgerechten is het natuurlijk helemaal je eigen keus. Het kiezen van een bijgerecht moet je natuurlijk kijken naar wat je hoofd gerecht is, als je hierdoor wat verward raakt is een mix van verschillende groenten altijd goed.

Let wel op dat je deze niet over of onderkookt, een slecht bijgerecht zal namelijk de kwaliteit van het hoofdgerecht naar beneden halen. Overal zijn de materialen die je nodig hebt voor Teppanyaki meestal een goede messenset die je thuis hebt. In de kern van dit process is natuurlijk het stalen rooster. Ben er zeker van dat je een goede koopt.

De lijst van recepten voor Teppanyaki is natuurlijk gigantisch, ze hebben echter wel allemaal een paar basis stappen die overeen komen. De eerste stap houd in dat je je hoofd ingredient vakkundig snijd in kleinere porties. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap omdat als de grootte niet goed op het rooster past, het niet mogelijk is om deze goed door te bakken! Voordat je je vlees op het rooster legt word geadviseerd om je bijgerechten voor te bereiden, zoals de groetnen. Bijgerechten kunnen namelijk langer gekookt worden dus het is veilig om ze aan te bakken naast je hoofdgerecht. Na het snijden is het goed om te weten dat je het meteen in de vriezer moet leggen. Om ze overnacht te laten liggen maakt dat de beste smaak niet meer echt naar voren komt, je kunt dit natuurlijk wel gewoon doen. De laatste stap is het bakken zelf, het ligt helemaal aan de vlam intensiteit en je ingredienten. Hiervoor is ook veel oefening nodig.

Een veel gemaakte fout over Teppanyaki

Van alle Japanse keuken stijlen, Teppanyaki is waarschijnlijk de meest populaire, met recht! Hoewel dit ruimte maakt voor een boel foute feiten over het onderwerp. Het is heel normaal voor iemand om letterlijk alle Japanse cuisine aan te zien voor Teppanyaki. Hibachi, een andere japanse keuken stijl,is de meest onder gewaardeerde stijl omdat deze vaak gezien word voor Teppanyaki! Ze hebben een erg belangrijke maar niet opvallend verschil, klinkt raar toch? Wat we hiermee bedoelen is dat als je een keuken stijl expert bent je het verschil snel zult zien, maar als je er nieuw in bent waarschijnlijk niet.

De term Hibachi betekend letterlijk vuur kom. Dit is omdat de grill die word gebruikt voor Hibachi erg uniek is, een cylinder kom met een vuur vaste laag er om heen. Ze gebruiken kool er daarover koken ze hun eten. Voor teppanyaki gebruiken ze, zoals we weten, een rooster. De ingredienten voor het maken van Teppanyaki en Hibachi zijn waarschijnlijk voor het grootste deel hetzelfde, dit is misschien ook een reden waarom het vaak voor Teppanyaki aangezien wordt. Het kook proces maakt wel dat de smaken verschillen. Het ligt dan ook puur aan je eigen smaak en stijl als het gaat om welke je lekkerder vind.

Behalve dat feit, zijn zowel Teppanyaki en Hibachi meer dan een kook stijl in Japan. Het is een vorm van kunst en beide verdienen gelijke waardering. Teppanyaki heeft een grotere invloeg gehad omdat het normaal werkt met Japanse biefstuk, we weten allemaal dat de Japanse biefstuk de lekkerste ter wereld is! Teppanyaki is makkelijk om thuis te maken vergeleken met Hibachi en het gemak een stalen rooster is makkelijker is gebruik dan de speciale kook apperatuur dat nodig is voor Hibachi.

Het kiezen van de juiste Teppanyaki grill.

Er zijn heel veel verschillende Teppanyaki grill modellen die je kunt vinden in de markt van vandaag. Ze verschillen van prijs en specificaties.

Als je een grill wilt die makkelijk schoon kan worden gemaakt, kies je voor een grill die gemaakt is van staal. Maar als je een grill wilt die de hitte goed verdeeld over de gehele plaat, dan is het beter om een grill te kiezen die gemaakt is van gietijzer.  Aangezien de hitte geleidelijk word verdeeld over de plaat, kan je er zeker van zijn dat je ingrediënten goed gebakken worden. Als het aan komt op de kook locatie, dan moet je specifiek kijken naar de Teppanyaki grill modellen die geschikt zijn voor buiten gebruik.

De grills die buiten worden gebruikt beschikt over een transportbaren vorm van hitte zoals naturaal gas. Het systeem van de grill is dan ook goed afgedekt waardoor bijvoorbeeld sterke wind geen effect zal hebben op zijn functionaliteit. Aan de andere kant, modellen voor binnen gebruik zijn vaak aangedreven door elektriciteit, dit is natuurlijk net iets makkelijker te verplaatsen.

Conclusie

Nu dat je al wat meer weet over Teppanyaki, vraag je je misschien af hoe je deze kennis kan gebruiken.  Er zijn vele manieren, je kan nu een intensere ervaring verwachten van Teppanyaki omdat je beter kunt kiezen, of je kunt je Teppanyaki kennis uiten naar je vrienden of familie. Je kunt zelfs je eigen Teppanyaki restaurant openen als je dit zou willen!  Er zijn mensen die zeggen dat Teppanyaki niet lekker is, en dat is natuurlijk helemaal oké, aangezien smaak van eten hetzelfde is als smaak in muziek. Iedereen heeft zijn eigen mening en moet gerespecteerd worden.

Ik zelf kan me geen weekend voorstellen zonder mijn Teppanyaki. Teppanyaki restaurants zijn heel erg beroemd in grotere steden, dus kijk vooral daar naar ze uit. Teppanyaki is ook niet zo prijzig als andere wereldse kook stijlen.

Teppanyaki is een geweldig voorbeeld voor culturere intergratie, een zeker een hele smaakvolle! Ik hoop dat dit artekel je heeft geholpen er achter te komen wat Teppanyaki nu eigenlijk in houd en hoe je er zelf van kunt genieten. Nu kun je natuurlijk een ‘ninja’ in je eigen keuken worden en geweldig eten bereiden. Je zult versteld staan als je eenmaal Teppanyaki geprobeerd hebt, dat verzeker ik je!

Voor tips voor het kopen van uw ideale Teppanyaki Grill en de 5 beste grills die verkrijgbaar zijn, moet u zeker kijken naar onze vorige post!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *