Food & Drink Reviews

Food & Drink Reviews

Wat kom je tegen tijdens een Teppanyaki maaltijd?

Wat kom je tegen tijdens een Teppanyaki maaltijd?

Introductie

Zoals je in de vorige blogs hebt kunnen lezen, is Teppanyaki is een Japanse kook stijl dat een stalen bakplaat gebruikt om eten te bereiden. Teppanyaki komt van de Japanse term Teppan, dit betekend stalen plaat, en yaki, dat pan gefrituurd, gegrild of gekookt betekend. Teppanyaki is onder andere geinspireerd op westerse gerechten en oosterse smaken. Een van de beste delen van het bestellen van de teppanyaki gerechten is hun diversiteit. Je kunt kiezen uit je favoriete ingrediënten maar ook het type olie en de kruiden en specerijen die gebruikt worden.

Materialen en ingrediënten die gebruikt worden bij Teppanyaki.

De Wijde en platte stalen grill, bekend als de teppan grill, is het belangrijkste tool dat wordt gebruikt bij het bereiden van deze cuisine. Normaal gesproken is de teppan grill een plaat die in het midden van de tafel staat waarin de gasten de chef kunnen bewonderen terwijl hij de gerechten bereid. Met dit komt natuurlijk de instrumenten die de chef gebruikt, waaronder de metalen spatels, de grill vork en een groot vlijmscherp mes. Deze zijn allemaal nodig om de gerechten op een precieze manier te bereiden

Vele Teppanyaki restaurants gebruiken ingrediënten van een goede kwaliteit, daardoor word de maaltijd al snel heel stijlvol en van hoge kwaliteit voor een speciaal evenement of gebeurtenis. Teppanyaki word voornamelijk gemaakt van vis, biefstuk of kip. Op deeg gebaseerde ingrediënten zoals gefrituurde noedels of rakisoba en rijst horen hier ook bij. Andere ingrediënten zijn kruiden en specerijen zoals wijn, soja saus, azijn, peper, zout en knoflook. Ook gesneden groenten zoals boontjes, spruiten, wortels, champignons en uien komen vaak voor als ingrediënten.

De teppanyaki stijl is niet alleen populair in Japan, maar ook in de westerse wereld.
Wanneer het gaat om een Japanse stijl teppanyaki, zijn de ingrediënten vaak vis of gesneden vlees, kool en yakisoba. Soja olie, dieren vet of beide worden gebruikt om de ingrediënten in te bereiden. Biefstuk is ook een ingrediënt dat ze vaak in Japan gebruiken. Ze gebruiken dan vlees van hoge kwaliteit zoals Kobe, Matsusaka en Akita. Hoewel in sommige restaurants ook vlees van mindere kwaliteit te verkrijgen is, zoals vlees uit de VS en Nieuw Zeeland.

Aan de andere kant, veel voorkomende ingrediënten bij het bereiden van een meer westerse teppanyaki zijn krab, garnaal, kip, biefstuk en groenten. Deze worden dan bereid in sojaboon olie.

Teppanyaki gerechten worden meestal geserveerd met een bijgerecht. Ingrediënten die gebruikt worden voor deze gerechten zijn bijvoorbeeld, courgette, taugé, knoflook stukjes en gebakken rijst. Sommige restaurants bieden ook een dip saus, hoewel ze alleen soja saus gebruiken in Japan.

Teppanyaki gangen

Elk restaurant bied een gevarieerd menu als het gaat om Teppanyaki; de meest voorkomende is de westerse stijl gangen menu met een deel van de Japanse stijl. Normaal gesproken begint het menu met een voorgerecht zoals een salade of soep, dan een visgerecht, een hoofdgerecht (meestal vlees), een rijst gerecht en een nagerecht met thee of koffie. De volgende gangen kun je tegen komen als je Teppanyaki besteld.

Biefstuk:
Omdat Teppanyaki kan bestaan uit Amerikaanse steak (in Japan) is het niet verrassend dat dit vlees het grootste deel uit maakt van het gerecht in het westen. De originele Japanse teppanyaki maakt dat je van de rijke smaken van het vlees van hoge kwaliteit zwart haar wagyu biefstuk kan genieten.

Rijst:
Gebakken rijst met ei of risotto word ook geserveerd bij een teppanyaki menu. De rijst word direct gebakken op een teppan. Chefs met veel ervaring gooien het ei door de lucht voordat ze het opvangen met de spatel en het bakken, indrukwekkend is het zeker!

Vis gerecht:
Tijdens het vis gerecht zie je krab en coquilles voorbij komen op de grill. Als we het over vis hebben zijn Hokkaido zwarte abalone en langoest populair in Japan.

Veganistisch teppanyaki
Een veganistisch recept voor teppanyaki bevat gebakken groenten met rijst. Zowel wortels, witte kool en courgette zijn wat voorbeelden van deze groenten. Met het gebruik van een smakelijk sausje worden deze groenten gesauteerd. Dit kan geserveerd worden met of zonder extra toevoegingen.

Nagerecht:
Maak je Teppanyaki maaltijd af met gebakjes, cake of een ijs gerecht samen met thee of koffie.

Teppanyaki als een kunst

Alhoewel Teppanyaki een kook stijl is, wordt het ook gezien als een vorm van kunst. Eigenlijk is het een mix van een oude Japanse kook methode en eigentijdse kunst. Zoals we eerder hebben benoemd, worden Teppanyaki gerechten bereid voor de ogen van de gasten. Op lange termijn is dit concept uitgegroeid tot een vorm van entertainment of een show. Hierdoor zie je in vele Japanse films en tv shows hoog geplaatste sociale iconen genieten van een Teppanyaki maaltijd.

De algemene focus van de Teppanyaki maaltijd is het vermogen van de chef om verschillende bak methodes en zijn kunsten op de teppan te demonstreren. Dit maakt dat gasten een diner ervaring mee maken dat gelijk staat aan bijvoorbeeld een diner show. De technieken en kunsten die de chefs laten zien zijn bijvoorbeeld de gekookte garnalen die salto’s laten maken in de lucht, precies het vlees of vis snijden en het in vuur zetten van de gesneden uiten. Je Teppanyaki ervaring zal niet compleet zijn zonder deze kunsten van het teppanyaki koken.

Conclusie

Teppanyaki is een populaire cuisine in Japan en westerse landen. Het is een grote variatie van ingrediënten van hoge kwaliteit, dit maakt het een menu waarbij de gasten veel keuzes hebben. Of je nu een veganist of een carnivoor bent, bij een teppanyaki restaurant zit je altijd goed. Teppanyaki gerechten laten je na afloop niet alleen gevuld en tevreden voelen met deze geweldige gerechten, het maakt ook voor een mooie show van mes vaardigheden en kook technieken.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *