Food & Drink Reviews

Food & Drink Reviews

De 5 beste zalm recepten voor Teppanyaki

De 5 beste zalm recepten voor Teppanyaki

De culinaire wereld is heel divers. De variaties zijn er ontelbaar veel en meestal verrukkelijk! Als je geen hardcore foodie bent of een culinair expert, is het heel logisch als je nog nooit hebt gehoord van de term Teppanyaki, hoewel je het vast en zeker ooit eens tegen bent gekomen. Dit is omdat er veel recepten zijn voor de Teppanyaki,  en ze zijn behoorlijk populair.

In Layman’s term is Teppanyaki een Japanse cuisine dat gebruikt maakt van een stalen gril om het eten op te bakken. Wanneer we de term afbreken betekend “teppan” stalen grill en zien we dat “yaki” simpelweg gebakken eten betekend. Het kan zijn dat je nu van mening bent dat teppanyaki een heel simpel concept is, alleen is dat een veel gemaakte fout. Teppanyaki is een van de meest complexere manieren van voedsel bereiden, hierbij heb je veel ervaring met deze vaardigheden nodig om deze vorm van koken onder de knie te krijgen.

Zalm gerechten zijn altijd al een populair deel geweest van de culinaire wereld. Dit is omdat zalm niet alleen heel gezond is, ook is zalm gewoon heel lekker.

Door de geschiedenis heen zien we dat zalm word gezien als luxe voedsel, en waarom ook niet? Zalm kan bereid worden op vele verschillende manieren, er zijn dan ook honderden recepten voor.

In dit artikel gaan we bekijken wat de verschillende recepten zijn voor het bereiden van zalm gebaseerd op de teppanyaki stijl. Als je de term “teppanyaki zalm” hoort, klinkt dit natuurlijk niet super interessant omdat we allemaal weten dat de Japanse chefs heel goed zijn in het bereiden van vis gerechten.

Je zult misschien denken dat de teppanyaki zalm recepten heel erg moeilijk zijn, echter valt dit reuze mee.

Met minimale oefening kun je deze recepten onder de knie krijgen.

Zonder er verder om heen te draaien gaan we nu kijken naar de 5 beste teppanyaki zalm recepten.

1. Gekarameliseerde Teppanyaki zalm

Dit is echt een recept waarvan alleen de naam al zorgt dat je mond gaat wateren. Het gerecht zelf, – wanneer goed bereid – is een absoluut pareltje. In dit recept zitten bepaalde dingen die goed moeten gebeuren om dit gerecht goed uit te laten komen.

Aller eerst heb je natuurlijk zalm nodig. Probeer ervoor te zorgen dat de zalm zo vers mogelijk is, dit zou echt een bonus zijn. Snij de zalm doormidden en zet het aan de kant. De volgende stap is om een kom te pakken waarin je de saus gaat bereiden. De volgende ingrediënten heb je hier voor nodig:

Bruine suiker – zout – eigen voorkeur aan kruiden en zwarte peper. Doe al deze ingrediënten in een kom en mix ze goed door elkaar.

Nu pak je de zalm en dip je deze in je mengsel. Zorg ervoor dat je de zalm goed in smeert met dit mengsel. Dit omdat de teppanyaki grill snel heet word in een korte periode en een tekort aan saus op je zalm kan er voor zorgen dat deze aan kan branden.

Smeer de olie over de grill, met een klein beetje kan je ver komen. Je zult ook misschien een beetje boter op je grill kunnen smeren, dit kun je zelf beslissen. Nu klinkt het grill gedeelte misschien makkelijk, maar laat me je er aan herinneren dat je niet werkt met een normale grill. Als je op de teppanyaki grill bakt, moet je extra voorzichtig zijn. Weer erop alert dat je een oogje in het zeil houd als het om de zalm gaat, deze kan ineens heel snel verbranden en je zalm ruïneren. Wacht tot beide zeiden van de zalm een oranje bruine kleur hebben, dat is wanneer je zalm klaar is.

Het word aangeraden om je bijgerechten eerst voor te bereiden voor je de zalm gaat bakken, zodat de smaak van je teppanyaki gekarameliseerde zalm dubbel zo intens is als je hem van de grill af haalt. Voor de bijgerechten zijn groentes ideaal en gekarameliseerde uien maken het gerecht mooi af.

2. Teppanyaki vlam gegrilde zalm

Ik begrijp dat dit gerecht misschien een beetje te ambitieus kan klinken, maar het eind product is dan ook geweldig! We hebben allemaal wel eens gehoord van dit vlam gegrilde biefstuk, meestal hamburgers. Maar zalm? Dat is, vooral op een teppanyaki grill, heel bijzonder. Dit is een creatieve kijk op het gebied van zalm grillen.

Eerst moet je de saus voorbereiden, dit vormt een belangrijke rol in het grillen. Je hebt Parprika, knoflook poeder, zout, peper en geraspte citroen schil. Dit is de meest voorkomende saus die op zalm word geserveerd. Maar voor vlam grillen heb je een andere proporties nodig. Het is op dit punt dat ik je moet laten weten dat je de huid van de zalm moet laten zitten, haal het er nog niet af!

We doen dit zodat we er zeker van kunnen zijn dat je zalm niet volledig gebakken word en dus ook niet te zout zal smaken. Wanneer je je zalm met de saus mixt, gebruik een kook kwastje zodat je het goed overal aan krijgt. Laat je zalm zo even liggen, je kunt het de hele nacht in laten trekken, maar dit is niet perse nodig.

Nu komt het grill gedeelte. Natuurlijk staat veiligheid voorop en als je hier nog niet zo veel ervaring mee hebt zouden we toch aanraden om het niet te doen. Het vlam grillen is niet heel anders dan het traditionele grillen, je moet er alleen voor zorgen dat je je zalm niet aanbrand. Ook is het belangrijk dat je bijvoorbeeld je huis niet in vuur en vlam zet.

Als je daar eenmaal mee klaar bent, zie je dat de huid van de zalm volledig aan is gebrand, maar dat is niet erg. Dat laat je eigenlijk weten dat je teppanyaki vlam grillen een succes is geweest. Haal voorzichtig de aangebrande huid van je zalm af. Je moet er voorzichtig mee zijn want anders kan het zalm deel dat je wilt eten ook mee komen, en dat zou zonde zijn!

Voor bijgerechten kun je kiezen voor groenten, maar met het vlam grillen kunnen veel opties goed passen bij je hoofdgerecht.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat hier bij uit naar aardappelpuree met barbecue saus, deze zijn heel makkelijk te bereiden. Je kan de barbecue saus gebruiken om je zalm mee te coaten of het gewoon aan de zijde te laten, dat is je eigen keus.

Dit gerecht vergt misschien wat meer geduld, maar het is het helemaal waard.

3. Ananas salsa teppanyaki zalm

Voordat je roept dat ananas en zalm niet bij elkaar passen, moet ik je vertellen dat je het gewoon moet proberen, je zult namelijk verrast staan over het eindproduct! Het is bovendien erg creatief en zal je diner gasten versteld laten staan.

De eerste stap in dit proces is dat je de zalm moet snijden hoe jij hem wilt hebben. Het bereiden van de saus gaat net wat anders. Je hebt olijf olie nodig, limoen, honing, zout, gesneden uitjes en natuurlijk verse ananas.

Je moet alle ingrediënten mixen, dit is gelukkig erg simpel. Hoewel in dit recept moet je eerst de limoen, olijf olie en honing samen mixen, laat de rest nog even liggen.

Je zult blij zijn te weten dat de ananas niet op de grill gaat, het heeft een aparte bereiding nodig. Mix de gesneden uitjes, limoen sap en wat cilantro in een bakje, zo is de ananas salsa klaar om bereid te worden door de ananas erbij te doen.

Nu grill je de zalm met de saus die je eerder hebt gemaakt. Het grill proces staat erg gelijk aan dat in de andere recepten dus dit zou makkelijk moeten zijn. Om een mooie presentatie te garanderen, zorg je ervoor dat je de ananas salsa voorzichtig naast je zalm serveert.

Sommige van deze punten zul je moeten onthouden dat een aantal van deze ingrediënten misschien snel af zullen kunnen gaan. Je kook vaardigheden kunnen perfect zijn maar als de ingrediënten niet goed zijn kan dit je gerecht verpesten. Check altijd even of je ingrediënten nog goed zijn en de juiste kleur, smaak en geur hebben.

4. sweet chilli teppanyaki zalm

Sweet chili teppanyaki zalm is ene ander gerecht waarbij je mond meteen gaat wateren. Het is een van de makkelijkste recepten en gelukkig ook een van de beste! Met een klein beetje oog voor detail is dit recept erg makkelijk te bereiden.

Je hebt ook voor dit recept natuurlijk zalm nodig, sweet chilli saus, limoen, lage sodium soja saus, groene uitjes. De laatste 2 ingrediënten zijn voor de aankleding van het gerecht. Ook bij dit gerecht moet je er voor zorgen dat je de huid van de zalm er nog even aan laat zitten, dit is nodig voor het recept.

Nu kan je de marinade gaan maken. In een kom mix je de sweet chilli saus, limoen sap en de soja saus. Als je de marinade over je zalm strijkt, moet je er voor zorgen dat je wat over houd voor het verder aankleden van je gerecht als het eenmaal klaar is.

Plaats je zalm in een plastic zakje en doe hier de marinade bij (niet alles). Zorg ervoor dat je marinade de zalm helemaal bedekt. Je moet de zalm hier minstens 3 uur in laten zitten zodat je het beste resultaat kan bereiken, het word aangeraden om dit nachts te laten liggen.

Als dat deel eenmaal klaar is hoef je de zalm alleen nog maar te grillen. Een algemene tip is dat je je zalm goed in de gaten moet houden zodat de teppanyaki vlam hem niet verbrand. Je vraagt je misschien af welke bijgerechten hier goed bij passen. Ook bij dit gerecht passen de eerder benoemde bijgerechten.

De perfecte afsluiting van dit recept is de toevoeging van de groene uitjes en de limoen stukjes aan de zijkant. Natuurlijk moet je ook onthouden om de rest van de marinade over je zalm te serveren.

5. gebruinde boter honing knoflook teppanyaki zalm grill.

Het laatste recept op deze lijst is zonder twijfel de meest geraffineerde. Dit is het recept dat de meeste vaardigheden, tijd en aandacht vergt. Wees niet bang, als je de instructies volgt is het goed te doen!

Het eerste dat je moet doen is de bruine suiker met honing en knoflook voorbereiden. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Bak een portie boter in de pan en wacht tot het smelt en bubbelt. Roer de boter voordat je de honing erbij doet, mix de honing en boter voordat je de knoflook erbij doet. Als dat eenmaal gedaan is zie je een mooie kleur tevoorschijn komen.

Het grillen van de zalm is het makkelijke gedeelte. Als je eenmaal je marinade klaar hebt kun je beginnen met grillen. Je moet voorzichtig zijn omdat de boter marinade de zalm erg glibberig maakt , zo kan het gebeuren dat je zalm uit elkaar valt op de gril, wees hier dus erg voorzichtig mee.

Nadat je je zalm hebt gegrild mag je deze even laten liggen, laat het afkoelen en voeg dan nog een laag van de marinade toe. Dit maakt dat het een mooi gekarameliseerde glans heeft. Je vraagt je misschien af welke bijgerechten bij dit recept goed zouden passen. Om eerlijk te zijn is dit gerecht zo smakelijk dat alle bijgerechten hier bij kunnen passen. Ik vind persoonlijk de traditionele groenten hier goed bij gaan zodat het ook lekker gezond blijft.

Conclusie

Zalm is een heel gezond vis gerecht, daarmee is teppanyaki grillen een lekkere variatie om met dit ingrediënt uit te proberen. Hopelijk zijn deze recepten behulpzaam en kan je ze fijn zelf uitproberen. Oefen, blijf proberen en je zult versteld staan van je eigen kunsten. Natuurlijk is het belangrijk om vooral een recept te kiezen dat bij jou smaak en stijl past. Genieten is het meest belangrijke!



1 thought on “De 5 beste zalm recepten voor Teppanyaki”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *