Food & Drink Reviews

Food & Drink Reviews

Wat maakt een goede Teppanyaki dip saus?

Wat maakt een goede Teppanyaki dip saus?

Bij het teppanyaki koken, is de saus een vloeibare of romige substantie, dat geserveerd word met het gerecht zelf. De saus wordt ook gebruikt tijdens het bereiden van teppanyaki gerechten. Normaal gesproken word de saus gegeten met het hoofd of bijgerecht.

Een goede teppanyaki voegt een zoutige, zoete en vaak scherpe smaak toe aan je gerecht. Ze laten de smaken van het gerecht extra naar voren komen en zorgen dat het gerecht niet uitdroogt.

Als je saus toe voegt aan het hoofdgerecht, voeg je iets leuks toe als je bijvoorbeeld iets wilt hebben om voedsel in te dippen tijdens een feestje.

Deze ingrediënten kun je tegen komen in een teppanyaki saus:

  • Soja saus
  • Azijn
  • Mirin
  • Ponzu

We zullen de ingrediënten bespreken gedurende het artikel.

 

Over teppanyaki:

Teppanyaki is een zeer bekende kook stijl in Japan, deze stijl gebruikt een stalen rek om voedsel op te bereiden zoals yakisoba, garnalen, okonamiyaki en biefstuk. De term teppanyaki betekent letterlijk teppan en yaki, deze woorden betekenen stalen plaat en grillen.

Deze stijl wordt al een aantal jaar gebruikt en is gevormd tot een moderne stijl van koken. Een chef bereidt het voedsel op een bak plaat voor de ogen van de gasten. De combinatie van koken en het bekijken van de vaardigheden van de chef op artistiek gebied is een veel gebruikte vorm van entertainment in Japan.

Daarom word Teppanyaki ook niet alleen gezien als kook stijl maar ook als een vorm van kunst. Teppanyaki is geschikt voor zowel familie diners als een feestje.

Teppanyaki is vermakelijk.

Als je naar een teppanyaki restaurant gaat word je zeer goed vermaakt. Het lijkt alsof je een show kijkt terwijl je dineert. Je kunt een chef met veel ervaring zien koken en zijn kunsten uitoefenen voor je ogen.

De chef laat je al zijn vaardigheden zien, zoals eieren snijden, jongleren met messen en het gooien van rijst bakjes. Soms kan een Teppanyaki chef ook zingen terwijl hij de lekkere sausjes bereid.

Teppanyaki komt met een selectie aan bijgerechten zoals boontjes, gebakken rijst en knoflook chips. Naast de bijgerechten komt Teppanyaki natuurlijk ook met de heerlijkste sausjes.

De sausjes kun je natuurlijk in de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk leuker om ze zelf te maken!

 

Wat zijn de ingrediënten die gebruikt worden bij een veel voorkomende Japanse saus?

Soja saus en azijn zijn de meest voorkomende ingrediënten als je een Japanse saus gaat bereiden. Sake, Ponzu en Mirin zijn ook populair. Deze ingrediënten kunnen gebruikt worden als sauzen op zichzelf, of kunnen gecombineerd worden met andere ingrediënten.

Meestal worden alle ingrediënten gemixt in een kom, kijk voor ons artikel over handige tools die je kunt gebruiken bij het bereiden van een Teppanyaki gerecht voor alle tips.

Azijn: sake, rijst en donkere zijn de soorten azijn die gebruikt worden in Japan

Mirin: Dit is een type kook sake dat een zoete smaak bevat en minder alcohol bevat.

Ponzu: Deze substantie is gemaakt van mirin, rijst azijn, yuzu, vis stukjes en zeewier. Dit wordt vaak gebruikt als topping, marinade of saus.

Soja saus: Er zijn 5 verschillende type soja saus die worden gebruikt bij het Japanse koken. Elk type varieert van de hoeveelheid sojaboon, tarwe en andere ingrediënten die worden gebruikt.

Ajipon: Dit is een vorm van Ponzu dat minder zout bevat, deze bevat ook soja saus.

Dashi: Dit is een bouillon dat de smaak van de Japanse cuisine versterkt. Het wordt gemaakt van gedroogde vis scherven, zeewier en dashi. Het voegt een zoutige smaak toe aan het gerecht.

Mentsuyu; Dit wordt gemaakt van soja saus, suiker, mensuyu, mirin en dashi. Deze wordt normaal gesproken geserveerd als dip saus voor noedels of roerbak gerechten.

Usata saus: Dit is de Japanse versie van de populaire worcestershire saus. De ingrediënten voor deze saus zijn onder andere: soja saus, kruiden, wortelen, gedroogde sardientjes, uien en tomaten.

Tonkatsu saus: Deze dikke en rijke saus word vaak gebruikt op gebakken vlees. Dit wordt gemaakt van suiker, mirin, soja saus, worcestershire saus en azijn.

Shirodashi: Dit is een op soep gebaseerde ingrediënt dat word gebruikt in sauzen.

Miso: Dit zijn Japanse kruiden die gemaakt zijn van gefermenteerde soja bonen gemixt met zout en koji. Het heeft drie categorieën, namelijk wit, rode en gemixt.

Wasabi: wasabi is een pittige crème saus dat gemaakt word door wasabi te grinden. Het wordt vaak gebruikt om saus mee te maken.

Kook Sake: Dit is een rijst wijn dat gebruikt word in sauzen om de smaak te verbeteren.

 

De sausjes die je gewoon moet proberen:

Nu dat je een idee hebt van wat de meest voorkomende basis ingrediënten betekenen, kan het zijn dat je er een paar wilt proberen Hieronder staan een aantal recepten voor sauzen die gemakkelijk te bereiden zijn. Deze sauzen passen goed bij vis, vlees en veel voorkomende teppanyaki gerechten.

Klassieke Teppanyaki saus:

De klassieke soja saus is perfect voor alle teppanyaki gerechten. De volgende ingrediënten heb je nodig:

1 fles soja saus, 1 gesneden ui en gesneden knoflook (hoeveelheid ligt aan je eigen voorkeur).

Bereiding:

  1. Doe wat water in een pan. Gebruik bij voorkeur een pan dat een anti aanbak laag bevat en in de vaatwasser kan. Kook het water met de soja saus en gesneden ui. Haal het vervolgens van de kook af en voeg de knoflook toe.
  2. Plaats de gekookte ingrediënten in een kom en laat het liggen voor ongeveer een week. De kom hoeft niet lucht dicht te zijn. Na een week kun je de stukjes er uit halen door de saus af te gieten in een andere kom. Nu is de saus klaar om geserveerd te worden bij een teppanyaki gerecht.

Gember saus:

Als je liever iets anders hebt, is gember saus een goede optie als je je Teppanyaki gerecht wat specialer wilt maken.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

1 fles witte wijn, 1 fles sake, 1 fles mirin, soja saus, 10 appels (geraspt), 1 geraspte ui, geraspte knoflook en geraspte gember.

Bereiding:

  1. Mix de witte wijn, mirin en sake, kook deze tot de alcohol er uit is gekookt. Voeg daarna de soja saus toe
  2. Laat de mix een paar minuten doorkoken om de hardheid er uit te halen.
  3. Haal de mix van het vuur af en voeg de geraspte ingrediënten toe. Laat het 4 uur staan en haal de stukjes er uit.

 

Ponzu saus.

Deze saus is perfect voor Teppanyaki vis gerechten. De volgende ingrediënten heb je nodig:

Azijn, ponzu, water, soja saus, suiker (4 theelepels), en een sinaasappel (sap).

Bereiding:

  1. Mix alle ingrediënten

2.Voeg eventueel wat gesneden chili toe als dit je voorkeur heeft.

  1. Klaar!

 

Andere sauzen die je kunt proberen

 Er zijn ook andere Teppanyaki sauzen die je thuis kan bereiden. Zoals je kunt verwachten, zijn deze sauzen ook in de winkel te verkrijgen. Hoewel thuis gemaakte sausjes wel vaak gezonder zijn.

 

Klassieke Japanse marinade

Voor deze saus heb je maar 5 ingrediënten nodig; Canola olie (½ cup), soja saus (3 lepels), suiker (2 lepels), rijst wijn azijn(1/4 cup)  en gember, (3 lepels gesneden).

Dit is een perfecte saus voor vis, kip, biefstuk, groenten en tofu. Je kunt ook de suiker en azijn met mirin vervangen.

Er is ook een andere variatie van deze klassieke saus. Je hoeft hiervoor alleen geraspte knoflook en sake toe te voegen.

Je kunt deze saus serveren bij gegrilde gerechten of gebruiken voor het marineren van vis en vlees. Als je de saus liever wat zoeter hebt, gebruik je honing en geraspte appel. Voor een wat pittigere smaak kun je chili poeder toevoegen.

 

Yakiniku saus

Dit is een Japanse sweet chili barbecue saus die geserveerd kan worden bij gegrilde gerechten. Aangezien Japanse barbecue gerechten niet gemarineerd hoeven worden, is de saus belangrijk om smaak toe te voegen aan de gerechten.

De ingrediënten voor deze saus zijn:

Mirin, miso, bonito, sake en sesam zaadjes.

Ook is dit een rijke en zoete saus perfect voor dun gesneden vlees.

Om deze saus te breiden voeg je alle ingrediënten toe in een pan en laat je het koken voor 1.5 minuten. Dan giet je het af. Je hebt ook de optie om geraspte appel toe te voegen om de saus nog zoeter te maken. Je zet vervolgens de mix in de koelkast en laat dit de gehele nacht staan. Warm de saus op voor dat je het serveert.

 

Sesam soja saus

Deze saus heeft een perfecte combinatie van zoet en zout. Het kan gebruikt worden voor zowel marinades als glazuren. De ingrediënten zijn mirin, rijst azijn, soja saus, honing en sesam olie.

Deze saus gaat goed samen met eigenlijk alle Teppanyaki vlees gerechten. Als je het als marinade wilt gebruiken, kan je wat sesam zaadjes en gesneden knoflook als versiering toevoegen.

Als je het als een glazuur gebruikt, kun je wat bloem toevoegen. Doe het samen in een pannetje en laat het koken. Vervolgens laat je het afkoelen zodat het wat een wat dikkere glazuur wordt.

 

Pikante wasabi marinade

Dit is een recept in combinatie met Sake en:

Gedroogde mosterd

Wasabi

Soja saus

Geraspte verse gember

Geroosterde sesam zaadjes

 

De combinatie van deze ingrediënten creëert een pikante en aromatische saus of marinade. Dit gaat goed samen met vlees en vis gerechten. Wanneer je dit recept als een marinade gebruikt, marineer je het vlees voor meerdere uren om de smaak goed in het vlees te laten trekken.

Azijn wordt ook toegevoegd aan de ingrediënten om de scherpe smaak van de wasabi te verminderen. Om dit recept te bereiden voeg je simpelweg alle ingrediënten samen in een pan. Verdeel de mix vervolgens over het vlees of vis. Laat de marinade meerdere uren staan om het goed in te laten trekken.

 

Hoe veel calorieën zitten er in een teppanyaki saus.

Teppanyaki sauzen bestaan voornamelijk uit kruiden en soja saus.

Dit versterkt de smaak van het vlees en kan een hoge hoeveelheid sodium bevatten.

Door de voedingswaarden van de Japanse sauzen te weten, ben je beter voorbereid om er een te kiezen die goed bij je levensstijl past.

 

Saus met minder calorieën

Japanse sauzen bevatten ook keuzes met minder calorieën die alsnog veel smaak aan je vlees, vis of groenten toevoegen.

Teppanyaki sauzen zijn een optie met minder calorieën. Een lepel saus bevat ongeveer 16 calorieën, dit is lager dan het aantal calorieën dat gevonden word in andere barbecue sauzen.

Dus, als je graag wat af wilt vallen, kun je goed je barbecue saus vervangen door een Japanse teppanyaki saus.

 

Hoeveel koolhydraten zitten er in een teppanyaki saus?

Calorieën in een Japanse saus zitten voornamelijk in de koolhydraten. Een lepel Japanse saus bevat ongeveer 3 gram koolhydraten, 0 gram vet en 1 gram proteïne.

Japanse sauzen zijn een goede keus voor mensen met diabetes, dit omdat ze minder dan 5 gram koolhydraten bevatten. Je kunt dus nog heel god genieten van je gerecht zonder je druk te maken over de calorieën.

In vergelijking zien we dat de gemiddelde barbecue saus ongeveer 7 gram koolhydraten bevat.

 

Hoe veel sodium vinden we in een teppanyaki saus?

Een nadeel van de Japanse saus is dat deze veel sodium bevat. Een lepel Japanse saus bevat ongeveer 690 milligram sodium.

Te veel sodium kan leiden tot vochtophoping in het lichaam, dit maakt de kans op hart en vaat ziekten en hoge bloeddruk hoger. Gebaseerd op het aangeraden limiet van de American Heart Association, je dagelijks sodium gehalte moet onder de 1500 milligram blijven.

Omdat een lepel Japanse saus al de helft van de aangeraden dagelijkse hoeveelheid bevat, kun je natuurlijk ook kiezen voor een recept dat lager in sodium is.

 

Zitten er vitamines en mineralen in Japanse saus?

Er zitten in Japanse sauzen helaas niet veel vitamines en mineralen. Echter bevatten Japanse sauzen vaak wel essentiële voedingswaarden. Een lepel bevat het volgende: 11mg magnesium, 28 mg fosfor, 40 mg potassium en 31 mg ijzer.

IJzer is een belangrijk aspect voor je lichaam om een goede bloeddruk te behouden, fosfor en potassium zijn goed voor je botten. Ook kan potassium vochtophoping reguleren. Japanse sauzen bevatten ook een kleine hoeveelheid vitamine B, dit kan helpen om je energie niveaus een boost te geven.

 

Conclusie

 Teppanyaki refereert naar vlees en vis gerechten die gegrild worden op een platte stalen plaat. Normaal gesproken word sojaboon olie gebruikt in veel Teppanyaki gerechten. Ook kunnen Teppanyaki gerechten bereid worden met een pittige knoflook dip saus of met gewoon zout.

Teppanyaki gerechten kunnen goed bereid worden als een diner voor de familie, hoewel deze ook goed zijn voor grotere groepen en feesten.

Teppanyaki dip sauzen zijn te verkrijgen in de supermarkt, maar kunnen ook makkelijk thuis bereid worden. Sauzen kunnen een zoete, zoute en knoflook achtige smaak bevatten, deze zijn perfect voor het vlees gerecht dat gegrild word.

Soja saus is het meest voorkomende basis ingrediënt voor een dipsaus. Hoewel, nu de teppanyaki kook stijl is gegroeid, zijn er ook andere sauzen die goed passen bij het grillen van vlees, vis en groenten.

 

De sauzen spelen een belangrijke rol in het toevoegen en versterken van de teppanyaki smaak bij de gerechten.

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *