Hoe maak je vegan Japanse gerechten met tauge

Hoe maak je Japanse vegan recepten met taugé?

Taugé is een erg belangrijk ingrediënt dat veel voorkomt in de Aziatische keuken. Het is een van de basiselementen die niet kan missen in de Japanse gastronomie.

Taugé, ook ‘moyashi’ genoemd in het Japans, is een belangrijk onderdeel in veel verschillende typische Japanse gerechten en manieren om te koken, zoals bij het roerbakken, Japanse soepen en salades.

Taugé is een favoriet onder Japanners omdat er werkelijk honderden recepten met dit ingrediënt bestaan. Taugé wordt vaak in een bijgerecht verwerkt, maar als je de Japanse keuken gaat aanpassen aan een vegan dieet, dan merk je al snel dat deze super scheut het fantastisch doet in de hoofdrol van jouw maaltijd.

Wat is taugé precies?

Taugé zijn de scheuten van de mungboon. Dit betekend dat de mungboon net ontkiemt wordt en voordat deze in een echt plantje uitgroeit al geoogst en gebruikt wordt.

Taugé is relatief eenvoudig te verbouwen. Je zou het zelfs in je eigen huis kunnen laten ontkiemen, gewoon op de vensterbank. Het is echter ook erg makkelijk te vinden in de supermarkt of bij je lokale groentenboer en vaak helemaal niet duur.

Taugé, zoals veel ingrediënten in de Japanse keuken, is ontzettend gezond. Het bevat zeer veel aminozuren (voor eiwitten), vitaminen (onder andere vitamine A, B, C, D, E en K) en mineralen (zoals ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink) en bevat ook een mooie hoeveelheid vezels. Indrukwekkend!

Heerlijke veganistische recepten met taugé

Ben je op zoek naar vegan recepten? Dan hebben wij goed nieuws. Er bestaan veel Japanse recepten die sowieso al volledig vegetarisch zijn en ook makkelijk aan te passen zijn aan een veganistisch dieet.

Hier zullen we een paar onweerstaanbare veganistische Japanse recepten opnoemen die je makkelijk thuis kunt maken.

Miso Soep met Kombu

Dit fijne gerecht is heerlijk als voorgerecht, of met een paar toevoegingen zoals gekookte rijst en een frisse salade (zie hieronder) ook als hoofdgerecht een fantastische smaakmaker. Zorg ervoor dat jouw sojasaus een veganistisch label heeft!

Ingrediënten:

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 stuk gember van 5 cm (fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g taugé
  • 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 7 lange stroken kombu (kelp)
  • 1/3 kop en 1 eetlepel sojasaus
  • 3 kopjes shiitake champignons (in blokjes gesneden)
  • 1 1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 groot groen stuk paksoi (fijngesneden)
  • 2 eetlepels mirin (rijstwijn)
  • 400g extra stevige tofu (afgewaterd en in blokjes)
  • 550g kelpnoedels (of halfgekookte rijstnoedels)
  • 1 bosui (fijngehakt)
  • 8 kopjes water

Instructies:

  • Voeg de olijfolie, gember, ui en knoflook toe in een grote pan op middelhoog vuur en bak het gedurende 5 minuten. Af en toe omroeren.
  • Doe de champignons en kombu erbij. Bak dit een paar minuten.
  • Voeg de mirin toe en 1/3 kopje sojasaus. Laat het nog heel even bakken totdat de uien zacht zijn.
  • Nu voeg je de sesamolie en water toe. Doe de deksel op de pan en laat het sudderen. Laat het nu minstens 25 minuten op het vuur staan. Begin de bouillon te proeven om te kijken of deze klaar is.
  • Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de tofu toe en wacht totdat het een bruine kleur krijgt. Als het plakkerig wordt, draai het om en voeg dan 1 eetlepel sojasaus toe. Wacht tot de randen van de tofu bruin en knapperig worden en plaats het daarna op een schoon bord.
  • Voeg paksoi toe aan de bouillon en laat het sudderen voor ongeveer 7 minuten. Zet het vuur uit en voeg 1/4 kopje miso toe aan de bouillon en tofu en roer het goed door elkaar.
  • Als het klaar is vul je de kommen en voeg je taugé en wat sesamolie toe.

Moyashi (taugé) salade

Een heerlijk frisse salade met taugé in de hoofdrol. De mirin geeft het geheel een fijne Japanse twist. Zorg dat je verse groenten en vooral verse taugé gebruikt voor een fris knapperig resultaat.

Ingrediënten:

  • 250 g taugé
  • 2 stengels fijngehakte selderij
  • 1 kopje fijn-geraspte wortel
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 1/2 eetlepel mirin
  • 1 1/2 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 vleugje zout

Instructies:

  • Doe de taugé in ruim water en breng het aan de kook, laat het koken voor ongeveer een minuut en giet het af.
  • Vermaal 1 eetlepel sesamzaadjes en doe het in een kleine kom samen met de 2 eetlepels azijn, 1 1/2 eetlepel sojasaus en 1 1/2 eetlepel suiker.
  • Voeg hierna de selderij, wortel en taugé toe aan het mengsel.
  • Roer alles goed en als laatste voeg je een vleugje zout toe voor de smaak.

Groenten Teppanyaki

De meeste mensen denken bij Teppanyaki aan vlees of vis op de grill. Echter, bij Teppanyaki kun je van alles op de grill bereiden, dus ook een mooie groenten mix. Serveer met gekookte rijst en wellicht wat gegrilde champignons voor een complete maaltijd.

Ingrediënten:

  • 1-2 eetlepels sesamolie
  • ¼ witte kool, in kleine reepjes gesneden
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 2 wortels, julienned
  • 4 fijngesneden lente-uitjes
  • 3 handjes taugé
  • 1 dun gesneden kleine witte ui
  • 1 dun gesneden rode (punt)paprika
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel mirin (rijstwijn)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • snufje zeezout
  • geroosterde sesamzaden (voor garnering)

Instructies:

  • Verwarm een ​​Teppan / grote bakplaat tot hoge temperaturen.
  • Voeg de sesamolie toe en wacht tot het in de buurt van het rookpunt is voordat je de groenten toevoegt. Laat het in de teppan of bakplaat liggen totdat een kant gedeeltelijk bruin wordt.
  • Maak ondertussen een mengsel van de lichte sojasaus, rijstwijnazijn en mirin en sprinkel het over de groenten. Roer de groenten om wat vocht te creëren.
  • Bak de groenten nog 2 minuten langer terwijl je ze knapperig worden. Haal de groenten van het vuur en plaats ze in een serveerschaal.
  • Breng het gerecht op smaak met zeezout en serveer met de geroosterde sesamzaadjes.

Veganistische Japanse Dashi

Dashi wordt traditioneel gemaakt met gedroogde katsuobishi vlokken (gestreepte tonijn). Om dit te vervangen gebruik je gedroogde kelp, ofwel kombu en champignons om toch die umami smaak in jouw gerecht te krijgen.

Ingrediënten:

  • 1 groot stuk kombu (kelp, in stukjes)
  • 2 eetlepels gele Japanse miso pasta
  • 1/2 kop champignons (in schijfjes)
  • 1 1/2 kop tofu (in blokjes gesneden)
  • Taugé (naar wens)
  • Chilisaus
  • Verse kruiden zoals gewenst (bijvoorbeeld bosui, bieslook en koriander)

Instructies:

  • Droog de kombu af en kook het in een pan met 800 ml water op middelhoog vuur.
  • Laat het water aan de kook komen en een paar minuten goed doorkoken.
  • Zeef de bouillon.
  • Verwarm de bouillon opnieuw en voeg de champignon schijfjes en de miso pasta toe. Roer het totdat de miso pasta volledig is opgelost. Voeg wat gemalen zwarte peper en zout toe.
  • Voeg de bouillon toe aan de tofu en laat het 5 minuten sudderen. Kruid het daarna opnieuw.
  • Als het klaar is giet je de bouillon in kommen en voeg je extra kruiden en de hoeveelheid taugé naar keuze toe. Je kunt het ook serveren met chilisaus.

0 comments on “Hoe maak je Japanse vegan recepten met taugé?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *